U bent hier: Home // Geschiedenis // Achtergronden bij ‘de meidagen van sergeant Den Teuling’

Achtergronden bij ‘de meidagen van sergeant Den Teuling’

Op 28 oktober 2006 stond Leo den Teuling na 66 jaar weer op de brug die hij in de meidagen van 1940 opblies. Foto´s van deze bijzondere dag vindt u op:

http://picasaweb.google.com/reinoutdenteuling

 

De boom in de bocht bij Heerde

De boom des onheils – Ten overstaan van de historische Vereniging Heerde en een journalist van Tubantia geeft voormalig Sergeant Den Teuling uitleg over het verkeersongeluk in mei 1940 waarbij twee dienstplichtigen de dood vonden.

Klik hieronder voor het verslag van de reis op 28 oktober:

De bocht en de boom, ze zijn er nog

http://www.gelegerdingelderland.nl/verhalen/beuk-met-littekens/

 

Ook de pers toonde interesse:

http://www.tctubantia.nl/regio/almelo/article782641.ece

Tijdens onze tocht op 28 oktober bleek het moeilijk om de precieze route van Den Teulings sectie terug te vinden. 66 jaar hebben het landschap ingrijpend veranderd; wegen zijn verlegd, dorpjes zijn dorpen geworden. In de onderstaande brief reconstrueert zoon Arnold den Teuling de weg die zijn vader in die historische meidagen aflegde.  Hij betrekt hierin de bevindingen van 28 oktober:

De tocht van vrijdag 10 mei – dinsdag 14 mei 1940

Tijdens ons speurwerk stuitten we op iets bijzonders. Het ongeluk met de vrachtwagen waar Den Teuling over vertelt, blijkt te zijn opgetekend door de Heerdense meesterverteller J.A. de Wit.  Zo wordt het verhaal van Den Teuling steeds vollediger:

In Heerde ligt een graf

Copyright © 2012-2024 De Vier Pennen.
Contact De Vier Pennen.