U bent hier: Home // Nieuws van Ver Weg // Op leeuwenjacht in Noord Amerika

Op leeuwenjacht in Noord Amerika

Vandaag het eerste artikel in de rubriek Nieuws van Ver Weg. We vonden een mooi onderwerp in het Midden Westen van de Verenigde Staten, waar leeuwen blijken te wonen. Dit triggerde om een vergelijking te maken tussen leeuwen die in het wild leven in de Verenigde Staten en onze aankomende nieuwe bosbewoner, de wolf. Mensen zijn van oudsher bang voor deze dieren, maar een leeuw is natuurlijk wel wat anders dan een wolf.

In dit artikel het verslag van een dagje leeuwen jagen in South Dakota. Onder de rood gedrukte teksten zijn linkjes opgenomen naar verwijzende websites. 

Al tijden gaan er verhalen dat vanuit Duitsland de wolf naar de Veluwe oprukt. Af en toe wordt ook al wel een verdwaald exemplaar in ons land gesignaleerd. In Amerika echter, lopen wilde leeuwen rond. Waar ze vandaan komen is vaak een raadsel, evenals de exacte aantallen. En er is nog een verschil: er mag op de leeuwen gejaagd worden… hopelijk blijft dat lot de Hollandse wolf bespaard.

Amerikaanse jagers hoeven niet naar Afrika voor de leeuwenjacht

Amerkaanse leeuw

Foto van een bergleeuw. Volgens de een uitgestorven, volgens de ander zijn er 16 van geschoten in één seizoen. Bron: Wikipedia

Op 26 december is het jachtseizoen geopend in South Dakota en inmiddels zijn er 16 meldingen van geschoten leeuwen.

Lokmiddel

In de ochtend van 4 januari trekken twee jagers het besneeuwde bergbos in. Al gauw ontdekken zij de verse sporen in de sneeuw van een leeuw.

De jagers volgen de leeuwensporen en leggen op een geschikte plek een lokmiddel neer: een apparaatje dat geluid produceert van een jong hert.

Leeuwen hebben de gewoonte omtrekkende bewegingen te maken en het is dus verstandig voor rugdekking te zorgen: de jagers zijn met twee.

Einde van een Koningin

Op het geluid van het lokdoosje komt tegen zonsondergang een schoonheid aangeslopen. Op een afstand van 60 voet (ongeveer 20 meter) vindt de leeuwin, 88 pond en ongeveer 2 jaar oud, haar einde. Geschoten met een 8 millimeter Mauser geweer, een Duits relikwie zonder telescoopvizier uit de Tweede Wereldoorlog.

De 16e leeuw van het seizoen eindigt in de pan, naar het schijnt smaakt leeuw naar varkensvlees. Als een echte trofee komt de huid aan de muur van de trotse jager te hangen…

Wolvenjacht?

Of het ooit zover komt dat Nederlandse jagers achter wolven aan mogen gaan is maar de vraag. Het lijkt er wel op dat de Amerikanen hier een stuk makkelijker mee zijn: wilde dieren mogen geschoten worden, ook al zijn het de Koning en Koningin van de Natuur.

Wilde leeuwen in Amerika

In ’the Midwest’ komen wilde leeuwen voor. Onduidelijk is hun herkomst, ze houden er grote leefgebieden op na en maken tochten van honderden mijlen om een eigen territorium te vinden. Ze leven van herten (liefst één per dag) en kleinwild als hazen, konijnen en ratten. Exacte aantallen zijn onbekend, maar als binnen een paar dagen (tussen 26 december en 4 januari) 16 leeuwen worden geschoten gaat het om vermoedelijk minimaal enkele tientallen dieren die zich al generaties lang weten te handhaven…..

Bronnen:

The Rapid City Journal (South Dakota)

Website van de US 1st Infantry Division

Overig:

De wolf in Denemarken

1 Reactie op " Op leeuwenjacht in Noord Amerika "

  1. Roel schreef:

    Leuk stuk! Eén nuance wil ik wel aanbrengen: wie denkt dat het in Amerika om typische Afrikaanse leeuwen gaat, met grote manen en zo, heeft het mis; het gaat hier om mountain lions, ofwel wat wij poema’s noemen. En dat die in Amerika veel voorkomen is natuurlijk al lang bekend; wie ooit in de heuvels rond de HOLLYWOOD letters heeft gewandeld zal dit kunnen beamen. En over het algemeen gedragen ze zich daar dan ook niet veel onvriendelijker dan de gemiddelde huiskat, ze zijn redelijk aan de mensen gewend. Wel is het inderdaad een mooie parallel met de Nederlandse wolf dat ze ook daar oprukken richting nieuwe plekken. Het bestaan van mountain lions in Kansas is juist daarom zo bizar en ook weer grappig, omdat het hier om BERGleeuwen gaat terwijl ieder kind in Amerika weet dat Kansas zo plat als een pannenkoek is!

    Voor wat het jagen betreft, daarin zullen we hopelijk nooit de kant van bepaalde Amerikaanse staten op gaan. Dit is nl. een staatsaangelegenheid, en in wat rond verkiezingstijd “red states” worden genoemd zijn de regels hiervoor vrij ruim. Zo mogen in Texas blinden jagen. Maar geen enkele staat maakt het zo bont als mijn oude thuisstaat Michigan, waar blinden zelfs zonder begeleiding mogen jagen. Beetje erg link denk ik, maarja, kom niet tussen een Amerikaan en zijn vuurwapen. De normaalheid van jacht in die maatschappij en het heiligverklaren van het 2e amendement (recht op wapenbezit) zorgt voor niet alleen ongecontroleerde natuurbescherming maar ook veel te veel dramatische schietpartijen op bijv. scholen, zoals met de kerst nog in Connecticut. Niet alles wat uit Amerika komt is goed, soms is het maar goed dat wij hier zo’n gematigde en voorzichtige poldercultuur op na houden 🙂

Copyright © 2012-2024 De Vier Pennen.
Contact De Vier Pennen.