U bent hier: Home // Ondernemen, Ondernemen en Verkoop // Onvoldoende voorbereiding: de interne rekenmachine

Onvoldoende voorbereiding: de interne rekenmachine

Bent u in staat zonder rekenmachine snel cijfers te produceren?

Wat veel gebeurt is dat een onderneming of nieuw initiatief “out of the blue” wordt gestart. Op zich kan dit geen kwaad, als de ondernemer beschikt over de nodige ervaring en weet waar hij zijn of haar product kan verkopen, tegen welke prijs en wat de marges zijn. Dit zijn de mensen die goed kunnen hoofdrekenen, zij beschikken over een uitstekende interne rekenmachine. 

De interne rekenmachine

Dit verklaart waarom veel ondernemers succesvol zijn zonder ondernemingsplan. Zij  hebben een rekenmachine in hun hoofd, waarmee zij in een fractie van een seconde afwegingen kunnen maken en beslissingen over hun bedrijf kunnen nemen.

Om een dergelijk inzicht te verkrijgen is aanleg, ervaring en training nodig. Goed hoofdrekenen en cijfermatig inzicht zijn hierbij essentieel. Heb je dit niet? Ga dan niet onvoorbereid het diepe in, je mist alle kennis en ervaring en het afbreukrisico is enorm.

Doe de zelftest!

Het is heel eenvoudig om jezelf te testen: heb jij die rekenmachine of niet? Dit “jezelf testen” doe je door een begroting van je bedrijf te maken. Als het lukt om deze begroting te maken in een ondernemingsplan (dat je her en der gratis kan downloaden)  en de toets der kritiek te laten doorstaan door andere ondernemers ben je geslaagd. Zo niet: schakel een deskundige in om samen met jou je plannen door te rekenen en te beoordelen of je plannen realistisch zijn.

Aandachtspunten bij het maken van een ondernemingsplan

Hier mislukken veel plannen wegens onvoldoende voorbereiding… er is niet goed doorgerekend. Over noodzakelijke kosten en  mogelijke verkoopprijs. Of het marktpotentieel is veel kleiner dan waar vooraf rekening mee werd gehouden. Het is moeilijk uit het niets een plek te veroveren ten opzichte van gevestigde partijen, die vaak hun gehele bedrijf en klanten op orde hebben.

 

Share

Copyright © 2012-2021 De Vier Pennen.
Contact De Vier Pennen.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.