U bent hier: Home // Ondernemen, Ondernemen en Verkoop // Warren Buffet over ondernemingsstrategie

Warren Buffet over ondernemingsstrategie

In een artikel uit Het Parool van 10 november 2009 legt superbelegger Warren Buffet uit aan welke criteria zijn lange termijn beleggingen moeten voldoen. Hij noemt tussen de regels door een aantal zeer interessante punten.

Wat heeft dit met uw bedrijf te maken?

De kans dat u dit leest door de bril van een (super)belegger is niet zo groot. Toch stipt Warren Buffet een aantal zaken aan die bij elke onderneming kunnen worden toegepast. Alleen, nu bent u niet de belegger die van buitenaf kijkt maar de ondernemer met oog voor zijn zaak.

Warren Buffet. Bron: Wikipedia.

Zo houdt Warren Buffet zich bij zijn investeringen aan enkele eenvoudige uitgangspunten:

  • Investeer niet in bedrijven die je niet begrijpt;
  • Houd u vast aan uw lange termijn strategie;
  • Investeer alleen in bedrijven waar “een gek aan het roer kan staan, want elk bedrijf krijgt vroeger of later een gek aan het roer”.

De onderneming moet zo goed gestructureerd zijn dat het zo’n tussenfase kan overleven. Een tussenfase die ook kan ontstaan door domme pech of tegenslagen die voortkomen uit zaken waar je echt niks aan kan doen, zoals rampen of een in elkaar stortende grondstoffenmarkt. Om maar twee voorbeelden voor de vuist weg te noemen.

Kortom, probeer uw bedrijf dusdanig stabiel te structureren dat het een volgende crisis overleeft, in staat is onverwachte tegenvallers op te vangen of zonder al te grote gevolgen het wegvallen van sleutelfiguren te overleven. Met name dit laatste is met de huidige vergrijzing lastig te voorkomen, maar wel op te vangen.

De kern van de gedachte is het vaststellen van een lange termijn strategie waarvoor vele hulpmiddelen bestaan om deze te formuleren en te toetsen. Zie bijvoorbeeld het artikel over dit onderwerp op deze site. Maar het allerbelangrijkste is en blijft uw eigen onderbuikgevoel….

Download hier het artikel uit het Parool. Wikipedia over Warren Buffet.

1 Reactie op " Warren Buffet over ondernemingsstrategie "

  1. machteld schreef:

    Warren Buffet heeft wel ook iets waar de meeste andere mensen geen last van hebben…. Asperger? Kan zijn dat hem dat wel ook behoorlijk geholpen heeft in zijn carriere 😉
    Heeft zo zijn nadelen, maar op sommige vlakken ook voordelen.

Copyright © 2012-2024 De Vier Pennen.
Contact De Vier Pennen.