U bent hier: Home // Ondernemen, Ondernemen en Verkoop // Zwart geld en wit geld

Zwart geld en wit geld

Iedere ondernemer klaagt over de belastingdienst. Vaak hoor je dan ook verhalen over hoe slim een ondernemer nou weer de belastingdienst af is  geweest. Echter, sinds de uitvinding van geld kennen we een oude wijsheid: geld maakt geld. Zwart geld maakt zwart geld, wit geld maakt wit geld. Alleen,zwart geld groeit wat sneller omdat er geen belasting over wordt betaald. Maar is dat ook zo?

Zwart geld

Zwart geld leidt niet alleen tot sneller meer geld maar ook tot meer problemen. Immers, het geld moet buiten het zicht van de belastingdienst blijven, investeringen in het bedrijf kunnen er niet mee worden gedaan en bedrijfsmiddelen die worden ingezet voor het genereren van zwarte omzet kunnen niet worden vervangen of versneld afgeschreven. Want hoe verklaar je die versnelde slijtage? En hoe registreer je je zwarte omzet? En wat doe je met je zwarte voorraad?

Dubbele boekhouding

Immers, ook zwart geld moet uitgegeven en geïncasseerd worden wat weer leidt tot een dubbele boekhouding. Dit laatste punt is van belang in de groei van wit of zwart kapitaal: kosten die worden gemaakt om wit kapitaal op te bouwen kunnen worden verrekend met de winst (en daarmee met de belasting). Zwart gemaakte kosten, bijvoorbeeld reiskosten naar een klus, kunnen niet worden verrekend met de winst. Als je dit wel doet, neemt het risico om betrapt te worden toe.

In dit verband is het café op de hoek een bekend voorbeeld. Volgens de administratie is de voorraad bijvoorbeeld 5 fusten bier en 3 lege fusten. Echter, omdat er ook zwarte omzet wordt gedraaid staan er 7 volle en 2 lege fusten in de bierkelder. En de belastingdienst gaat dit rustig in de kelder natellen…

De fiscus controleert de boekhouding onder meer op vaste branche gemiddelden. Als de afwijkingen te groot zijn van het gemiddelde volgt een uitgebreide controle.

Bestemming voor zwart geld – toch maar wit geld?

Verder is het ook van belang je af te vragen wat je nog met je zwart verdiende geld kunt doen. Onderbrengen in het buitenland is door nieuwe internationale verdragen al bijna geen optie meer, en door toenemend overheidstoezicht worden uitgaven die met zwart geld kunnen worden gedaan steeds beperkter.

Kortom, zwart geld klinkt beter en leuker dan het is. Je raakt het overzicht over je onderneming kwijt, focust op (zwart) geld in plaats van op ondernemen en je loopt een fiscaal risico.  Door je wel te richten op je onderneming en niet toe te geven aan de verleidingen van zwarte omzet stel je jezelf veel beter in staat te bouwen aan je onderneming, je producten, je klanten en je netwerken.

 

Zwart geld....

bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

 

Meer weten? Kijk bij de andere artikelen of kijk hier wat we voor u kunnen betekenen.

 

Share

Copyright © 2012-2021 De Vier Pennen.
Contact De Vier Pennen.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.